EN | FR

8 Načina kako da vaše cvijeće traje duže

23 Jula
  • Cvjećara Monstera
  • 0 comment

Cvijeće je poklon pogodan za sve posebne životne prilike, pa čak i trenutke između njih. Blistavi buket cvijeća može oplemeniti bilo koji prostor i ostaviti trajan utisak, čak i nakon što ga više nema. Bez obzira na to da li ste primili aranžman za godišnjicu, buket za maturu ili odabrali nekoliko prekrasnih cvjetova za stočić za kafu, poželjet ćete uživati u njima što je duže moguće.

Tužna istina je da cvijeće ne traje vječno. Ali postoje malo poznati savjeti koje možete koristiti da biste osigurali dugovječnost vašeg cvijeća. Otkrivamo sve što treba da znate o tome kako da cvijeće duže traje.

Savjeti za njegu cvijeća

Prvi i osnovni način na produžite vijek cvijeća je pravilna njega. Čim primite cvijeće potrebno je da im stabljike otkinete za najmanje 2cm i stavite u vodu. Na mjestu prethodnog reza ćeljije su već počele da se suše i više ne mogu da usvajaju dovoljno vode. Novi rez će omogućiti cvijetu maksimalnu zasićenost vodom.  Svakih dva tri dana promijenite vodu i ponovo odrežite dio stabljike.

Vazu sa cvijećem stavite na mjesto bez promaje i direktnog sunca, koji bi dovodili do dehidratacije cvijeća. Naravno ovo važi i za uređaje za grijanje i hlađenje, kao i za voće. Voće tokom sazrijevanja oslobađa malu količinu etilena koja neznatno utiče na brže sušenje cvijeća.

Svo lišće koje je u vodi otklonite, jer će u njoj početi da truli i biće pogodno mjesto za razmnožavanje bakterija koje bi mogle dovesti do truljenja dijela ili cijelog buketa. Svaki dan provjeravajte buket da li ima suvih djelova koje bi trebalo odstraniti.

Neko cvijeće kao što su ruže imaju spoljašnje latice koje su često malo i deformisane, koje služe da čuvaju cvijet od oštećenja. Kada dobijete buket otklonite ove latice kako bi vam cvijeće izgledali ljepše i otvorilo se u potpunosti.

Pored ovih standardnih procedura za duže trajanje cvijeća postoji dosta trikovana na koji način možete da produžite vijek cvijeću. Evo nekih od njih…

8 Načina da vaše cvijeće traje duže

Čudno, ali istinito! Čak je i testrano da cvijeće traje duže uz pomoć nekih sredstava koje već imate u kući.

To su:

  • jabukovo sirće + šećer
  • aspirin
  • izbjeljivač za robu
  • kovanice
  • frižider
  • lak za kosu
  • kisela voda
  • votka

 

 

 

Jabukovo sirće i šećer – dvije kašike sirćeta pomiješajte sa dvije kašike vode i nakon toga sipajte ostalu potrebnu količinu vode i dvije kašike šećera. Sirće služi da bi se ubile bakterije, a šećer kao dodatna snaga.

Aspirin – odavno poznata metoda. Jedan aspirim smrvite i stavite u vazu sa vodom. On će smanjiti pH vrijednost vode što će ubrzati protokbvode kroz cvijet.

Izbjeljivač za robu – stavite pola kašićice izbjeljivača u vodu za cvijeće i on će smanjiti količinu bakterija u vodi i na cvijeću i na taj način usporiti sušenje cvijeća.

Kovanice – bakarne kovanice povećavaju pH vrijednost vode i na taj način ubijaju bakterije koje dovode do sušenja buketa.

Frižider – stavite svoj buket u frižider svaku večer prije spavanja (obično 8 sati po noći). Smatra se da niska temperatura pomaže usporavanju starenja. Izgleda da cvjetni buketi vole da ostanu lepi i svježi. Buket na ovaj način izgleda svježe i poslije 10 dana.

Lak za kusu – ako drži kosu na mjestu onda će i cvijeće. Ovi su se vodile prve dame koje su eksperimentisale sa lakom za kosu. Iako efekat nije bio od velikog značaja, koliko toliko je uticao da cvijeće traje duže.

Kisela voda – na veliko zaprepašćenje onih koji su sa njom eksperimentisali, ona je dala najbolje rezultate za očuvanje buketa svježim. Čak i naspram hrane za cvijeće koja je kod nas rijetko dostupna, kisela voda je pobijedila. Cvijeće je i nakon 10 dana izgledalo izuzetno svježe. Tako da kad sledeći put dobijete buket sipajet jednu četvrtinu šolje kisele vode u vazu sa vodom. Jedina je razlika što se cvijeće brže otvara.

Votka – nekoliko kapi votke u vodi za cvijeće se pokazalo kao dosta dobro rešenje. Iako na prvi pogled svi pomisle da je zbog uništavanja bakterija, u pitanju su isparenja od votke. Njena isparenja utiču na brže otvaranje, ali i sporije starenje cvijeća.

 

I sada trenutak istine! Najbolji rezultati su bili sa kiselom vodom. Na drugom mjestu je bio frižider, a na trećem votka. Lak za kosu je dao najgore rezultate, u pojedinim okolnostima se pokazao i kao koban za cvijeće koje je nakon njega počelo i brže da se suši.

 

 

0
X