EN | FR

Alocasia ili Slonovo uvo

19 Jula
  • admin
  • 0 comment

Skoro sve sobne biljke potiču iz tropskih krajeva, pa i alokacia čije je prirodno stanište s područja Filipina i Bornea. Samim tim se uzgaja isključivo kao sobna biljka, jer su joj je za rast i opstanak potrebni slični uslovi kao u prirodnom staništu.

Ako ikada otputujete u Filipine njeno prirodno stanište možete pronaći na čistinama i obalama rijeka.

Izgled i visina

Alokacia moze da narsate i do 1m u visinu. Neobičnog je izgleda sa tamno ljubičastom poleđinom lista i još  neobičnijom tamno zelenom gornjom površinom lista, sa bijelim nervaturama. Korijen joj je lukovičasti rizom koji se može dijeliti i tako se biljka najčešće razmnožava. Prilikom razmnožavanja obavezno voditi računa da djelovi rizoma imaju barem jedno okce iz kojeg će izbiti nova biljka. Temperature treba da budu oko 25 stepeni.

Svjetlost

Odgovara joj svijetlo mjesto sa indirektnim svjetlom, ali isto tako fantastično uspijeva na sjenovitim mjestima pa se češće stavlja gdje je dosta sjenovito. U principu gdje god nema dosta direktnog svjetla vaša Alokacija će biti zadovoljna.

Zalivanje

Traži dosta vlage i može da podnese zadržavanje vode u posudi. Bez obzira što fiziološki ne propada, ako stoji voda u saksiji, izbjegavajte da pretjerujete sa zalivanjem. Najčešci uzrok njenog propadanja je trulež koja nastane usled prevelike vlage koja je pogodna za razmnožavanje plijesni. Tokom zime miruje pa je zalivajte samo po malo, čisto da joj se listovi ne osuše.

Temperature

Da je jako otporna pokazuje njena otpornost na niske temperature. Za razliku od većine drugih sobnih biljaka koje prije nule u potpunosti propadaju, ova biljka može da preživi i -3 stepena.

Presađivanje

Presađivati svake druge ili treće godine u humusnu zemlju za cvijeće.

Bolesti

Alokacia ili Slonovo uvo može da ima problema sa crvenim paukom, tripsama i truležom. Da izbjegnete bolesti čistite je sa vlažnom krpom, pogotovo ispod lista gdje se nastanjuje crveni pauk. Nemojte prskati, jer može da izazove trulež.
Ako se na litovima pojave pege, znači da smo je zalivali tvrdom vodom.

Tags :
Post comment
0
X