EN | FR

Idealne biljke za kupatilo

22 Jula
  • Cvjećara Monstera
  • 0 comment

Ako mislite da vaše kupatilo nije prikladno za žive biljke varate se. Razmislite ponovo!Mnoge tropske biljke žive upravu u takvom okruženji. Ipak sobne biljke najčešće vode porijeklo iz tropskih šuma,gdje vlada vlažna klima i slaba svjetlost. Upravo je to okruženje u kojem najbolje napreduju i najljepše izgledaju. Kupatila su najbolja mjesta u kući koja im pružaju takvo okruženje.

Ne samo da biljke u vašem kupatilu čine prostor privlačnijim, nego i čiste zrak i pružaju brojne zdrave koristi. Ali nisu sve biljke idealne, neke potiču iz sušnih predjela i brzo bi istrulile, kao što su kaktusi i brojni drugi sukulenti. Ali biljke koje napreduju pri slabom osvetljenju, visokoj vlažnosti i malim prostorima su vaše najbolje opklade. Evo 7 naših favorita!

Najbolje biljke koje opstaju u vašem kupatilu:

1. Zamia Plant – Istinski heroj, Zamia je jedna od najtvrdokornijih kućnih biljaka i stekla reputaciju da je gotovo nemoguće ubiti. Njoj ne smeta super-slabo osvetljenje (neki čak mogu da žive u sobi bez prozora sa pravom veštačkom rasvjetom!). Što ih čini idealnim izborom ako vašem kupatilu nedostaje mnogo prirodnog svjetla. Izgleda da njima ne smeta visoka vlažnost, dok se ne zalivaju pretjerano.

2. Tillandsia – Potrebno joj je dosta vlage u vazduhu. Zbog toga, kupatilo je odlično mesto za njeno gajenje, jer svakodnevno mogu upiti svu vlagu iz vašeg tuša (iako im još uvek treba prskanje vodom jednom nedeljno). Oni su takođe super-fleksibilni kao dekor, jer im nije potrebna saksija. Zbog neobičnog izgleda daće vašem kupatilu unikatan izgled.

3. Dracena – Ne vjerujete? Dracena je suptropska vrsta drveta koja može da podnese malo zanemarivanja i ne smeta joj slabo svetlo. Prija joj kada se voda pretvori u maglu (tj. Vaš tuš) i odličan je prečistač vazduha!

4. Peperomia – Ovi slatkiši su divni, lako rastu i ostaju relativno mali – savršeni za kupatilo malog prostora. Stavite ih u ugao pored prozora i biće srećni!

5. Spathiphyllum ili Ženska sreća – Ova vrlo prilagodljiva sobna biljka omiljena je zbog svojih zapanjujućih belih cvetova i širokih tamno zelenih listova. Ova biljka koja voli sjenu i prijat će joj svaki ugao vašeg kupatila. Držite je dalje od vaših krznenih prijatelja, jer je otrovan za pse i mačke!

6. Sanseveria ili Svekrvin jezik– Kao i zamia, sanseverie su zaista teške za ubiti. Lako se prilagode i izgleda da ih nije briga gde ćete ih postaviti sve dok se povremeno zalijevaju. Ako tražite najlakšu stvar za koju se možete pobrinuti, ne možete izabrati bolju biljku.

7. Ferns – Sve paprati! Paprati najbolje opstaju u kupatilu, jer je njihova prirodna klima izuzetno vlažna i tamna. U stvari, mnoge paprati će umreti ako nisu u vašem kupatilu.

 

Tags :
Post comment
0
X