EN | FR

Maranta

28 Maja
  • Cvjećara Monstera
  • 0 comment

 

Ova ljepotica potiče iz tropskih šuma Brazila. Samim tim joj je potrebna vlažnost vazduha i toplije temperature. Maranta je slična Kalatei pa je često brkaju sa njom.

Žbunasta je biljka koja dostiže visinu od 20cm. Više se širi nego što raste u visinu. Novi listovi izlaze iz pupoljaka uralani kao cigar. Tokom dana su joj listovi spušteni, a uveče ih podiže. Baš kao kod Kalatea. Kod nas je najpoznatija Maranta leuconeura.

Nije jednostavna za održavanje, ali nije ni teška. Uz nekoliko ključnih stvari vaša Maranta može rasti i izgledati prelijepo.

Svjetlost

Prvi od zahtjeva je svjetlost. Potrebna joj je blaga sjena. Što znači da ne smije na direktno sunce, ali joj je potrebno dosta indirektne svjetlosti. Najbolje joj pogoduje položaj dva metra od dobro osunčanog prozora. Ovo pravilo je teško ispratiti, jer nije svaki prozor jednako osunčan.

Zalivanje i vlaga

Veoma je zahtjevna za zalivanje. Treba joj vlage, ali ako je zemlja previše mokra truli joj korijen. Zato poslije svakog zalivanja sačekajte da joj se zemlja dobro osuši pa zalijte ponovo. Zimi se po pravilu zaliva na svakih sedam do deset dana. Ljeti je to nešto češće. Često je treba prskati vodom po listovima, jer joj je potreban vlažan vazduh. U slučaju da je vazduh suv pojave se smeđe pjege i opadanje lista.

Prihranjivanje

Ako želite zdravu biljku, obavezno je redovno prihranjujte prihranom za zelene biljke od marta do oktobra.

Presađivanje

Presadite je jednom godišnje u proljeće ili jesen.

Zaštita biljke

Štetočine i insekti joj nisu prijetnja. Osjetljiva je na hladnoću i suv vazduh i to je najčešći uzrok propadanja. Ušuškajte je na toplo, svijetlo mjesto i zalivajte kada se zemlja osuši i vaša će biljka brzo napredovati.

Tags :
Post comment
0
X