EN | FR

Monstera

19 Jula
  • admin
  • 0 comment

Monstera je biljka koja izvorno potiče iz tropskih područja, tačnije kišnih šuma južnog Meksika i Srednje Amerike. Tamo raste kao ogromna puzavica oko drveća i ostalih potpora. Što je kod nas bršljan za tropske šume južnog meksika je Monstera. Biljka koja obgrli stabla i onako gustu tropsu šumu učini još neprohodnijom. Protom napravi stanište za mnoge životinje i insekte. U prirodnim uslovi ima plodove po kojima je dobila ime Lebovac.

Filadendron Monstera kao sobna biljka

Održavanje Monstere je jednostavno. Ovo je jako otporna i brzorastuća biljka koja se lako prolagođava uslovima sredine. Otpornija je i od fikusa. Traži dosta prostora, jer brzo raste i svojom veličinom pokriva dosta prostora.

Svjetlost i temperatura

Idealni su joj osvijetljeni prostori bez direktnog sunca, ali se prilagodi i tamnim prostorima. Monsteri najbolje odgovaraju temperature od 24 do 26 stepeni. Tada najviše raste i najbolje izgleda. Može da podnese i mnogo veće temperature od ovih. Za nju je mnogo kritičniji zimski period kada temperatire ne smiju da padaju ispod 10 stepevi vise od desetak dana. Odlično podnosi niske temperature sobzirom da je tropska biljka.

Zalivanje

Ne zahtijeva puno vode. Tokom ljeta je treba zalivati svakih 5 do 6 dana. Zemlja mora da bude vlažnja, ali ne i pre mokra. Kada je zima zalivajte je na 10 do 12 dana zavisno od prostora. Važno je da joj zemlja ne bude suva.

Redovno joj čistite listove od prašine i prskajte vodom kako biste joj omogućili vlažnu sredinu. Ako se pridržavate ovih uputstava listovi Monstere će biti zdravi, tamno zeleni i sjajni.

Prihranjivanje

Prihranjivati redovno od aprila do avgusta mjeseca, sa đubrivima za sobne zelene biljke. Da bi prihranjivanje bilo kvalitetno pratite uputstvo na poleđini pakovanja đubriva. U međuvremenu ne đubriti.

Presađivanje

Treba je presađivati svake do svake druge godine u proljeće ili ljeto. Kada dostigne svoju veličinu onda treba samo mijenjati površinski sloj zemlje jednom godišnje i obavezno redovno prihranjivati.

Razmnožavanje Filadendrona Monstera

Jedan od jako dobrih načina razmnožavanje je margotiranje. Kod nas se jako rijetko koristi, a jako je efikasan. Izaberite list Monstere koji ima zračni korjen ispod njega. Nekoliko milimetara ispod tog korijena napravite malo dublji rez. Tako ćete onemogućiti tom listu sa korijenom da dobija dovoljnu količinu vode sa hranjivima i moraće sam da se izbori za nju puštajući nove korjene. Rez obmotajte vlažnom mahovimo ili zemljom i pričvrstite folijom. Povremeno dodajte vode ispod folije. Poslije izvjesnog  vremena pojaviti će se nekoliko novih korijena i onda je biljka spremna za odvajanje i presađivanje.

Drugi način je da se uzme reznica i stavi u vodu ili zemlju. Vremenom biljka će sigurno pustuti korijene.  Za to vrijeme bi bilo dobro da je temperature oko 20 stepeni.

 

Tags :
Post comment
0
X