EN | FR

Peperomia

28 Maja
  • Cvjećara Monstera
  • 0 comment

Peperomija ili Biberovac kako ga često zovu kod nas je tropka biljka koja se može naći u Južnoj Americi i Indiji. Jedna od vrsta peperomija su i one čiji je plod biber. Peperomija nigrum je biljka čiji je plod crni biber i ima veliku ekonomsku važnost.

Peperomia obtusifolia

Izgled

Ovo je višegodišnja biljka čiji listovi su najčešće mesnati i prošarani. Ima veliki broj različitih vrsta koje se značajno razlikuju i za koje nikada nebiste rekli da su uopšte srodnici. S vremena na vrijeme joj je potrebno rezanje kako bi se očuvao lijep izgled. Raste veoma sporo i dostiže veličinu do 30cm.

Svjetlost

Potrebno joj je dosta svjetlosti, ali ne direktne. U slučaju da nema dovoljno svjetlosti biljka će početi da se izdužuje i izgubit će lijep i gust izgled.

Peperomia caperata Rosso

Temperature

Tokom cijele godine peperomiji treba toplota. Temperature ne bi trebale da budu ispod 18 stepeni. Većini ostalih sobnih biljaka temperatura ne bi trebala da pada ispod 13 stepeni i po ovome se vidi njena potreba za toplotom.

Zalivanje

Ređe je zalivajte da nebi došlo do truleži. Zalivajte ponovo kada se supstrat osuši. Najjednostavnije je da je zalivate jednom sedmično u podmetač. U slučaju da primijetite tamne mrlje na listovima počnite da je prskate sa vodom. To je znak da joj vazduh nije dovoljno vlažan.

Peperomia ferreyrae Happy

Razmnožavanje

Razmnožavaju se lisnim reznicama. U proljeće ili jesen otkinite nekoliko listova peperomie i ostavite je u vodu da pusti žile. Kada pusti žile u posadite je u saksijice, ali obavezno po 3-4 u istu saksiju kako biste dobili lijep žbunast izgled. Gledajte da su saksije što manje, jer njoj nije potrebno puno prostora.

Bolesti i štetočine peperomie

Kada peperomiu ostavite na hladno mjesto mogu se pojaviti tamne fleke na listovima, kao da se suše. U slučaju da ste je previše zalivali, pogotovo tokom zime, dolazi do pojave truleži. Onda obavezno odstranite trule djelove i ređe zalivajte.  Od štetočina su im prijetnja crveni pauk ili grinje.

Peperomia polybotrya

 

Neke od vrsta Peperomia

Peperomia argyreia, Peperomia clusiifolia, Peperomia dolabriformis, Peperomia fraseri, Peperomia glabella, Peperomia griseoargentea, Peperomia hederifolia griseoargentea, Peperomia incana, Peperomia maculosa, Peperomia magnoliifolia obtusifolia, Peperomia marmorata, Peperomia metallica, Peperomia nivalis, Peperomia nummulariifolia rotundifolia, Peperomia obtusifolia, Peperomia orba, Peperomia residiflora fraseri, Peperomia rotundifolia, Peperomia rubella, Peperomia sandersii argyreia, Peperomia scandens, Peperomia velutina, Peperomia verschaffeltii marmorata, Peperomia verticillata.

Tags :
Post comment
0
X